Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Quiche z grzybami"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 778
Duszone rzodkiewki przygotujesz w 3 sekundy. Zawarte w nich są liczne witamin...
Odsłon: 60
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 78
Polecam.
Odsłon: 114
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 778
Duszone rzodkiewki przygotujesz w 3 sekundy. Zawarte w nich są liczne witamin...
Odsłon: 60
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 78
Polecam.
Odsłon: 114
Składniki
Najpierw robię ciasto: mąkę przesiewam ze szczyptą soli na stolnicę. Dodaję masło, całe jajko oraz żółtko, śmietanę i zagniatam kruche ciasto. Owijam je folią spożywczą (lub wkładam do woreczka foliowego) i schładzam w lodówce przez 20 min.
Zimne ciasto wałkuję, tworząc placek nieco większy od dna formy do tarty (moja ma śr. 26 cm), w której będzie się piekł. Wykładam ciastem spód i brzegi formy, nakłuwam widelcem i posypuję połową żółtego sera, startego na tarce jarzynowej.
Grzyby oczyszczam (z maślaków usuwam skórkę), kroję w plasterki, odparowuję z nich wodę na suchej patelni. Dodaję masło, cebulę i duszę ok. 25 min. Gdy całość ostygnie, dodaję jajka, śmietanę, przyprawy, zioła i połowę natki. Mieszam.
Wylewam farsz na spód ciasta i piekę quiche w temp. 180oC ok. 35 min. 10 min przed końcem pieczenia wierzch posypuję resztą startego sera żółtego (powinien się całkiem rozpuścić). Przed podaniem quiche posypuję pozostałą natką. Podaję gorący.Źródło: Kobieta i życie