Quesadillas z kurczakiem i warzywami

Quesadillas z kurczakiem i warzywami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Pyszne, zdrowe i cieszące oko, takie właśnie są moje dzisiejsze quesadillas z kurczakiem i warzywami. Quesadillas to wiadomo tortilla pszenna lub kukurydziana zapiekana, podpiekana lub grillowana z serem.

Składniki

  • Tortillas 16 cm – 6 sztuk
  • Filety z kurczaka – 2 mniejsze
  • Papryka żółta
  • Papryka zielona
  • Sałata lodowa – pół główki
  • Twarda mozzarella w kostce, lub tarta mozzarella – około 100 – 150g
  • Limonka – sok z połowy
  • Cebula czerwona marynowana*
  • Różowy sos*
  • Sos Teriyaki – 1 łyżka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Oliwa
  • Sól do smaku
  • * DO MARYNOWANIA CEBULI:
  • – 2 łyżki octu ryżowego
  • – 2 łyżki wody
  • – Sól i cukier trzcinowy odrobina do smaku
  • * DO RÓŻOWEGO SOSU:
  • – 2 łyżki keczupu
  • – 2 łyżki majonezu
  • – Sok z limonki, odrobina

Przygotowanie

  1. Czerwoną cebulę pokrój w drobne pióra, przełóż do miseczki, dodaj ocet, wodę, cukier i sól do smaku. Całość zamieszaj i wstaw do lodówki na minimum godzinę, lub wykonaj dzień wcześniej.

  2. Paprykę żółtą i zieloną, pokrój na paseczki, przesmaż około 10 minut na patelni z odrobiną oliwy.

  3. Filety z kurczaka umyj oczyść z błonek i pokrój w kostkę, przełóż do miski, przypraw sosem Teriyaki i solą. Wciśnij dwa ząbki czosnku przez praskę. Wymieszaj i usmaż na rumiano na tej samej patelni na której smażyła się papryka.

  4. Sałatę lodową pokrój w paski.

  5. Z majonezu, keczupu i soku z limonki zrób różowy sos, dobrze mieszając ze sobą składniki.

  6. Ser / jeśli nie posiadasz już startego / zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  7. Rozłóż mini tortille na blacie i nakładaj nadzienie w poniższej kolejności na połowę placka: Ser na serze sałata lodowa, kurczak, pod grillowane papryki, marynowana cebula i ponownie ser. Drugą połową zakryj i dociśnij.

  8. Tak przygotowane quesadillas, podpiecz na patelni, grilluj lub zapiecz chwilę w piekarniku aby ser się rozpuścił i scalił wnętrze.

    Podawaj w towarzystwie różowego sosu.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 26 sierpnia
Pyszotka:)
Składniki
  • Tortillas 16 cm – 6 sztuk
  • Filety z kurczaka – 2 mniejsze
  • Papryka żółta
  • Papryka zielona
  • Sałata lodowa – pół główki
  • Twarda mozzarella w kostce, lub tarta mozzarella – około 100 – 150g
  • Limonka – sok z połowy
  • Cebula czerwona marynowana*
  • Różowy sos*
  • Sos Teriyaki – 1 łyżka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Oliwa
  • Sól do smaku
  • * DO MARYNOWANIA CEBULI:
  • – 2 łyżki octu ryżowego
  • – 2 łyżki wody
  • – Sól i cukier trzcinowy odrobina do smaku
  • * DO RÓŻOWEGO SOSU:
  • – 2 łyżki keczupu
  • – 2 łyżki majonezu
  • – Sok z limonki, odrobina
Składniki