Grzyby oczyszczamy, zalewamy zimną wodą - odstawiamy do namoczenia.
Namoczone grzyby gotujemy około 30 minut, odcedzamy mielimy w maszynce lub blenderem.
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na tłuszczu.
Wszystkie składniki nadzienia łączymy, dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy ciasto ziemniaczane : 1/2 porcji ziemniaków gotujemy, studzimy, mielimy, żeby nie było grudek, resztę ziemniaków ścieramy na tarce, odciskamy - odciśnięty sok pozostawiamy, aby się ustał, a osiadłą skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej. Wszystkie składniki na ciasto łączymy, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy.
Nabieramy łyżką porcje ziemniaczanej masy, rozpłaszczamy i nakładamy nadzienie. Formujemy pyzy o okrągłym lub wrzecionowatym kształcie. Wrzucamy od razu na wrzącą, osoloną wodę, gotujemy około 10-15 minut.
Gotowe pyzy podajemy z sosem grzybowym lub skwareczkami z cebulą i ulubioną sałatką np. z czerwonej kapusty.
Smacznego :)
Komentarze do przepisu (2)