Pyzy ziemniaczane z dodatkiem marchwi nadziewane pieczarkami.

Pyzy ziemniaczane z dodatkiem marchwi nadziewane pieczarkami.
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Dziś podam wam kolejny mój wymyślony przepis z dodatkiem marchwi, moim zdaniem dobry pomysł na to gdy dzieci nie lubią marchwi. Nie jest wyczuwalna w pyzach za to " smak niebo w gębie ". A gdy doda się pieczarek to już w ogóle obłęd. Nie to żebym się chwaliła ale ostatnio moje dania samą mnie zaskakują. Pyzy w moim domu zagoszczą na dobre co raz będę robiła jakieś inne.

Składniki

  • 1,5 kilograma ziemniaków,
  • 1 duża marchew,
  • 1 szklanka mąki pszennej (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka
  • dodatkowo : 600 g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • sól i pieprz według swego smaku.

Przygotowanie

  1. Obrane i umyte ziemniaki wraz z marchwią wstawić do gotowania (posolić więcej niż do obiadu ). W międzyczasie naszykować pieczarki a cebule podsmażyć na rumiano na oleju. Dodać przygotowane pieczarki, posolić obsypać pieprzem i smażyć do czasu aż z pieczarek wyparuje woda, tak przygotowane odstawić do ostygnięcia.

  2. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa. do przeciśniętych ziemniaków dodać jajka oraz obie mąki i wyrobić ręką na jednolitą masę.

  3. Gdy ciasto jest już gotowe, rękę obsypać mąką urwać kawałek ciasta ziemniaczanego rozpłaszczyć je na ręku nałożyć farsz pieczarkowy i zawijając uformować kulkę.

  4. Uformowane kule ułożyć na stolnicy wysypanej mąką i lekko je obsypać mąką ( później w czasie wkładania do wody jeszcze je obtoczyć mąką.

  5. Gdy osolona woda się zagotuje wkładać przygotowane pyzy i zagotować. Od czasu wypłynięcia na wierzch gotować na bardzo wolnym ogniu około 10 minut. Ugotowane wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej na talerz.

  6. Tak przygotowane pyzy podawać kto z czym lubi. Polecam serdecznie są przepyszne.

Składniki
  • 1,5 kilograma ziemniaków,
  • 1 duża marchew,
  • 1 szklanka mąki pszennej (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka
  • dodatkowo : 600 g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • sól i pieprz według swego smaku.
Składniki