Pyzy ziemniaczane, okraszone skwarkami.

Pyzy ziemniaczane, okraszone skwarkami.
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Popularne, smaczne danie ze wschodnich rejonów Polski. Polecam.

Składniki

Przygotowanie

  1. Okrasa:

    pokrojoną w kostkę słoninę smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy, pieprzymy i dajemy troszkę majeranku. Smażymy aż cebula się zarumieni.

  2. Pyzy:

    Połowę ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a drugą połowę ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę. Startą pulpę lekko odciskamy przez gazę, ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę.

  3. Razem mieszamy solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej.

  4. Mięso mielone solimy, pieprzymy dodajemy czosnek przeciśnięty, startą cebulę i majeranek, dobrze wyrabiamy.

  5. Robimy z mięsa małe kulki które będziemy zawijać w rozklepane placki z ciasta ziemniaczanego.

  6. Uformowane pyzy stopniowo wrzucamy do wrzącej, posolonej wody, gotujemy 10-15 minut od wypłynięcia do góry.

  7. Podajemy okraszone skwarkami z cebulą.

    Smacznego!!!

Składniki
Składniki