Pyzy ziemniaczane (Cepeliny).

Pyzy ziemniaczane (Cepeliny).
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Pyzy ziemniaczane lub Cepeliny, to kluski zrobione z tartych i gotowanych ziemniaków. To danie pochodzi ze wschodnich kresów, Wileńszczyzna, Białoruś. Są bardzo smaczne, nadziewane mięsem mielonym, okraszone skwarkami z cebulą. Najczęściej są przygotowywane w okresie wykopek ziemniaków. Polecam :)

Składniki

  • Składniki na 10 sztuk:
  • farsz:
  • mięso wieprzowe 55 dag
  • cebula połowa
  • Czosnek 3 ząbki
  • sól pół łyżeczki
  • pieprz ziołowy pół łyżeczki
  • majeranek 1 łyżka
  • Ciasto:
  • ziemniaki 1,2 kg surowych (obranych 1 kg)
  • tłuczone ziemniaki ugotowane 1,5 kg
  • Mąka ziemniaczana
  • Sól

Przygotowanie

  1. Półtora kilograma ziemniaków obieramy ze skórki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlewamy wodę i tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków, studzimy. Ostudzone przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Obieramy kolejną część ziemniaków, myjemy i trzemy na pulpę. Starte ziemniaki odciskamy przez ściereczkę z soków. Odciśnięty sok odstawiamy do odstania się, osiądzie się skrobie które dodamy do odciśniętej pulpy ziemniaczanej. Wymieszaną pulpę ziemniaczaną ze skrobią odstawiamy na bok, a będziemy przygotowywać ciasto na pyzy. Przeciśnięte ziemniaki wkładamy do większej miski, wyrównujemy je w misce, rysujemy na cieście linie dzieląc ciasto na cztery równe części.

  2. Jedną część ciasta wyjmujemy na bok.

  3. Zapełniamy puste miejsce mąką ziemniaczaną.

  4. Wyrabiamy ciasto z mąką ziemniaczaną tak jak na kluski śląskie. Do wyrobionego ciasta dodajemy ciasto z surowych ziemniaków.

  5. Dobrze mieszamy i wyrabiamy oba ciasta do momentu dobrego połączenia się składników ciasta.

  6. Z mielonego mięsa formujemy 10 kulek o wadze 55 gramów, układamy na talerzyku. Ciasto dzielimy na 10 równych części z których formujemy 10 kul ziemniaczanych.

  7. Z każdej ziemniaczanej kuli płaszczymy placek w dłoni, wkładamy kulkę z mięsa.

  8. Zlepiamy podłużne, owalne ładne kluski. Ja dwie zlepione pyzy ugotowałam w celu sprawdzenia, czy nie będą się rozgotowywać, gdyż jakość ciasta zależna jest od gatunku ziemniaków. Wiadomo że w sklepach gatunki są mieszane często. Także lepiej jest sprawdzić.

  9. W między czasie zagotowujemy w garnku osoloną wodę, łyżką cedzakową wkładamy kluski i gotujemy 20 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.

  10. Kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową, układamy na dużym talerzu.

  11. Okraszamy skwarkami z cebulą. Pyzy można również podawać z różnymi sosami, na przykład z sosem pieczarkowym. Ale to zależy kto z czym woli.

  12. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (3)

renaca 11 września 2017
Piękne! I napewno bardzo smaczne :-)
Tydzień temu, z okazji wykopków, gościły u mnie, aczkolwiek odkąd... Czytaj całość »
Piękne! I napewno bardzo smaczne :-)
Tydzień temu, z okazji wykopków, gościły u mnie, aczkolwiek odkąd sięgam pamięcią w moim domu robi się je z samych surowych ziemniaków oraz bez dodatku mąki ziemniaczanej.
kuchmariola63 12 września 2017
Mąkę ziemniaczaną dodaje się ze względu na to, że w kupnych ziemniakach skrobi jest mało. Jeżeli ktoś ma... Czytaj całość »
Mąkę ziemniaczaną dodaje się ze względu na to, że w kupnych ziemniakach skrobi jest mało. Jeżeli ktoś ma ziemniaki o dużej zawartości skrobi (mąka ziemniaczana), ten nie musi jej dodawać. W sklepach trudno o takie ziemniaki, więc trzeba ją dodać bo kluski się rozpłyną w wodzie podczas gotowania.
GREGORHSPEED 12 września 2017
Niebo w gębie <3
Składniki
  • Składniki na 10 sztuk:
  • farsz:
  • mięso wieprzowe 55 dag
  • cebula połowa
  • Czosnek 3 ząbki
  • sól pół łyżeczki
  • pieprz ziołowy pół łyżeczki
  • majeranek 1 łyżka
  • Ciasto:
  • ziemniaki 1,2 kg surowych (obranych 1 kg)
  • tłuczone ziemniaki ugotowane 1,5 kg
  • Mąka ziemniaczana
  • Sól
Składniki