Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izek
Łatwy i sycący sposób na obiad.

Składniki

  • Ziemniaki 1,5 kg
  • Mąka pszenna 4 czubate łyżki
  • Maka ziemniaczana 4 czubate łyżki
  • Sól 0,5 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Gotujemy 500 gram ziemniaków. Studzimy i przepuszczamy przez praskę (ziemniaki mogą być z zeszłego dnia).

  2. Pozostałe ziemniaki ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odsączamy nadmiar wody.

  3. Do dużej miski wkładamy ugotowane i surowe ziemniaki, wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i sól. Całość mieszamy i formujemy z masy kulki wielkości orzecha włoskiego.

  4. Kulki wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Trzeba je lekko zamieszać, żeby nie przywarły do dna garnka. Gotujemy około 5 minut od wypłynięcia pyz na powierzchnię wody.

    Pyzy ziemniaczane można podawać z sosem i surówką.

Komentarze do przepisu (1)

Futka 01 lutego 2015
Pysznie się prezentują :)
Składniki
  • Ziemniaki 1,5 kg
  • Mąka pszenna 4 czubate łyżki
  • Maka ziemniaczana 4 czubate łyżki
  • Sól 0,5 łyżeczki
Składniki