Pyzy z soczewicą

Pyzy z soczewicą
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pyzy ziemniaczane z farszem z soczewicy, okraszone cebulką i skwarkami.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2szkl. ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 0,5szkl suchej soczewicy
  • płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • szczypta majeranku
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka bułki tartej
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotowane i wystudzone (najlepiej z dnia poprzedniego) zmieliłam w maszynce do mięsa. Rozłożyłam je równomiernie w misce i podzieliłam na 4 równe części. Jedną część ziemniaków wyjęłam i rozłożyłam równomiernie na pozostałych, a w puste miejsce nasypałam tyle mąki ziemniaczanej, aby utworzyła jedną linię z ziemniakami. Dodałam szczyptę soli i jajko i zagniotłam ciasto. Suchą soczewicę wsypałam do garnka i zalałam ok. 1,5 szklanki zimnej wody. Lekko ją posoliłam i zagotowałam. Wtedy dodałam koncentrat pomidorowy i gotowałam soczewicę do miękkości. Ugotowaną odstawiłam do wystygnięcia. Nie odcedzałam jej bo w trakcie gotowania wciągnęła cały płyn. Cebulę obrałam i posiekałam. Zeszkliłam ją na łyżce oleju i przyprawiłam solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Cebulę wymieszałam z przyprawami, chwilę przesmażyłam i dodałam do soczewicy. Farsz zblendowałam na jednolitą masę. Można też zmielić w maszynce lub pozostawić bez mielenia. Zmielony farsz wymieszałam z bułką tartą. Z ciasta odrywałam nieduże kawałki. Spłaszczałam je w dłoniach. Na środek układałam po łyżeczce farszu i zlepiałam brzegi formując okrągłe pyzy. Pyzy odkładałam na deskę obsypaną mąką. W większym garnku zagotowałam wodę, osoliłam ją i wrzuciłam pyzy. Pyzy gotowałam ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, ale to zależy od ich wielkości. Pyzy wyłowiłam łyżką cedzakową i wyłożyłam na półmisek. Podałam je z podsmażoną cebulka i skwarkami.

Składniki
  • Ciasto:
  • 2szkl. ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 0,5szkl suchej soczewicy
  • płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • szczypta majeranku
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka bułki tartej
  • olej do smażenia
Składniki