Pyzy z mięsem - po mojemu :)

Pyzy z mięsem - po mojemu :)
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ziembulka
Pyzy nie są trudne ale bardzo smaczne. Ja podaję z cebulką podsmażoną na masełku. mmmm pycha :)

Składniki

  • 500 gram ugotowanych ziemniaków (zmielonych)
  • 600 gram surowych ziemniaków
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • ok 10 łyżek mąki zwykłej (zależy od ziemniaków)
  • ugotowane mięso wołowe (zmielone) np. z rosołu
  • kawałek kapusty włoskiej
  • 3 jajka (2 do ciasta , 1 do farszu), sól, pieprz, masło , 2 cebule

Przygotowanie

  1. Surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Odciskamy dobrze do miseczki wodę z ziemniaków. Łączymy ziemniaki surowe z ugotowanymi mąkami oraz 2 jajkami. Dodajemy skrobię która osiadła się w miseczce. Zagniatamy.

  2. Gotujemy kapustę włoską ( mały kawałek) i mielimy ją do mięsa wołowego. Dodajemy jajko i przyprawy do smaku. Mieszamy aby wszystko się połączyło. Z ciasto robimy małe placuszki na to dajemy farsz i zlepiamy. Formujemy Pyzy.

  3. Wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok 5-7 minut od wypłynięcia w osolonej wodzie.
    Cebulkę rumienimy na maśle i okraszamy gotowe pyzy, smacznego :)

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 19 marca 2014
Ależ narobiłaś mi apetytu, wstydu nie masz tak się znęcać nad tymi co na diecie ;))))
ziembulka 19 marca 2014
e ja też niby na diecie :)
Konto usunięte 19 marca 2014
hehe.....współczuję:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 gram ugotowanych ziemniaków (zmielonych)
  • 600 gram surowych ziemniaków
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • ok 10 łyżek mąki zwykłej (zależy od ziemniaków)
  • ugotowane mięso wołowe (zmielone) np. z rosołu
  • kawałek kapusty włoskiej
  • 3 jajka (2 do ciasta , 1 do farszu), sól, pieprz, masło , 2 cebule
Składniki