Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Moje pierwsze, więc postanowiłam się pochwalić ;) Zawsze myślałam, że wymagają wiele zachodu, ale okazało się, że nie taki diabeł straszny jak go malują :)

Składniki

  • ziemniaki, ok. 1 kg
  • mąka ziemniaczana i pszenna (pół na pół), ile zabierze ciasto
  • jajka, 2 szt.
  • ugotowane mięso drobiowe i wołowe, ok. 1/2 kg
  • cebula, 1 szt.
  • olej, 1 łyżka
  • sól, pieprz, wegeta, do smaku
  • Boczek wędzony, ok. 20 deko
  • masło, pół kostki

Przygotowanie

  1. Połowę ziemniaków gotujemy, drugą połowę ścieramy na najdrobniejszej tarce. Mięso mielimy a cebulkę kroimy w drobna kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulkę, dodajemy mięso i smażymy przez kilka minut, doprawiamy sola pieprzem i wegetą do smaku.

  2. Kiedy ugotowane ziemniaki ostygną dodajemy do nich odciśnięte surowe ziemniaki, jajko, łyżeczkę soli i obydwie mąki (dosypujemy ją stopniowo do chwili, aż ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji). Wyrabiamy ciasto tak, żeby pozostało lekko kleiste. Do mięsa dodajemy jajko i mieszamy.

  3. Z masy mięsnej formujemy niewielkie kulki. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy je na kształt placuszków. Oblepiamy nimi mięsne kulki i formujemy pyzy. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 6-7 minut od wypłynięcia ich na wierzch.

  4. Podajemy okraszone boczkiem przesmażonym na maśle

Komentarze do przepisu (9)

irma 10 marca 2012
Moja mama robi takie pyzy i gwarantuje, że są wspaniałe w smaku. Ja nie odważyłam się jeszcze na ich... Czytaj całość »
Moja mama robi takie pyzy i gwarantuje, że są wspaniałe w smaku. Ja nie odważyłam się jeszcze na ich wykonanie, bo tak jak Ty myślę, że wymagają sporo zachodu.
Tobie gratuluję udanego debiutu, wyglądają bardzo apetycznie.5
Konto usunięte 10 marca 2012
Na sam ich widok zrobiłam się głodna,narobiłaś mi takiego smaka ,że muszę je zrobić.Podoba mi się ten... Czytaj całość »
Na sam ich widok zrobiłam się głodna,narobiłaś mi takiego smaka ,że muszę je zrobić.Podoba mi się ten przepis ,bo można fajnie wykorzystać mięso z rosołu.Pozdrawiam
marysia11082 10 marca 2012
CZY NA PEWNO MA BYĆ AŻ TYLE MĄKI?NA ZDJĘCIU WYGLĄDAJĄ APETYCZNIE.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ziemniaki, ok. 1 kg
  • mąka ziemniaczana i pszenna (pół na pół), ile zabierze ciasto
  • jajka, 2 szt.
  • ugotowane mięso drobiowe i wołowe, ok. 1/2 kg
  • cebula, 1 szt.
  • olej, 1 łyżka
  • sól, pieprz, wegeta, do smaku
  • Boczek wędzony, ok. 20 deko
  • masło, pół kostki
Składniki