Pyzy z mięsem.

Pyzy z mięsem.
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: polkangaroo
Wszyscy je lubimy.

Składniki

  • ziemniaki, 1 kg
  • Mąka pszenna, 1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana, 1 i 1/2 szklanki
  • jajka, 2 sztuki
  • mięso wołowe z rosołu, 250 dag
  • mięso z kurczaka, np: 3 dramstiki lub 1 pierś
  • sól i pieprz, do smaku (jak kto lubi)
  • boczek i cebulka (tylko dla wielkich)smakoszy, kilka plasterków

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować. Następnie przecisnąć przez praskę i dodać mąkę oraz jedno jajko, ze wszystkiego wyrobić ciasto.

  2. Mięso obrać, zmielić w maszynce (można też zmielić warzywa z rosołu np. marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek) do mięsa dodać jajko i doprawić do smaku.

  3. Z ciasta formujemy kulki. Kulkę uformowaną z mięsa i otaczamy ciastem

  4. Gotowe kluski wrzucamy na gotująca osoloną wodę. Gotujemy ok 5-8 min. Smacznego moi mili.

Komentarze do przepisu (6)

wioleta333 05 czerwca 2010
takie pyzy to niebo w buzi....
Konto usunięte 05 czerwca 2010
pycha ale to przepis dla koneserów, bo nie każdy to potrafi.
Jednak fajnie że Twój przepis tu zagościł.
madziak 08 czerwca 2010
Fajny przepis na wykorzystanie mięsa z niedzielnego rosołu (którego zazwyczaj nikt nie je), w dodatku przepis... Czytaj całość »
Fajny przepis na wykorzystanie mięsa z niedzielnego rosołu (którego zazwyczaj nikt nie je), w dodatku przepis czytelny i łatwy w przygotowaniu. Do ulubionych i do wypróbowania w następny poniedziałek :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ziemniaki, 1 kg
  • Mąka pszenna, 1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana, 1 i 1/2 szklanki
  • jajka, 2 sztuki
  • mięso wołowe z rosołu, 250 dag
  • mięso z kurczaka, np: 3 dramstiki lub 1 pierś
  • sól i pieprz, do smaku (jak kto lubi)
  • boczek i cebulka (tylko dla wielkich)smakoszy, kilka plasterków
Składniki