Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Katrinaa
pyzy z mięsem polane smażoną cebulką

Składniki

  • ok 10 średnich ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 400g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, suszony majeranek
  • olej i masło do smażenia

Przygotowanie

  1. Połowę ziemniaków ugotować a drugą połowę zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach.
    Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę a starte ziemniaki odcisnąć z nadmiaru wody.
    Surowe i ugotowane ziemniaki połączyć razem, dodać mąkę ziemniaczaną, jajko i sól, dobrze razem wymieszać i wyrobić ciasto.

    Na patelni podsmażyć na oleju posiekaną 1 cebulę, po chwili dodać starty czosnek i mięso, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem wymieszać i podsmażyć razem.

    Z ciasta oderwać kawałek, spłaszczyć, na środek nałożyć farsz, zlepić brzegi i uformować kulkę. Postąpić tak do wyczerpania składników. Pyzy gotować w osolonej wodzie na małym ogniu ok 5-8 min.
    Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle i polać nią ugotowane pyzy.

Składniki
  • ok 10 średnich ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 400g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, suszony majeranek
  • olej i masło do smażenia
Składniki