Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ElMar
Często kupujemy gotowe mrożone pyzy jako szybkie danie, ale zdecydowanie lepszy sak maja pyzy przygotowane samemu.

Składniki

  • 1 kg surowych ziemniaków
  • 30 dag ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • Sól
  • Farsz
  • 50 dag mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • majeranek
  • 1 łyżka bułki tartej, sól, pieprz
  • Dodatkowo boczek do wytopienia

Przygotowanie

  1. Mięso ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, wsypać bułkę wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Mięso pokroić na kawałki, zmielić przez maszynkę, dodać cebulę, wymieszać, doprawić roztartym majerankiem, pieprzem i solą, wyrobić farsz.

  2. Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na drobnej tarce, osączyć na sicie wyłożonym ściereczką, odcisnąć, włożyć do miski, sok zlać delikatnie i skrobię dodać do ziemniaków.

  3. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć ze startymi, dodać mąkę, wymieszać, doprawić solą wyrobić ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki, każdą rozpłaszczyć, na środek położyć farsz (ja nakładam 1 małą łyżeczkę) i zlepić. Pyzy wkładać do wrzątku, gotować ok 12 minut od momentu zawrzenia, wyjmować łyżką cedzakową, układać na półmisku. Podawać polane stopionym boczek.

Składniki
  • 1 kg surowych ziemniaków
  • 30 dag ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • Sól
  • Farsz
  • 50 dag mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • majeranek
  • 1 łyżka bułki tartej, sól, pieprz
  • Dodatkowo boczek do wytopienia
Składniki