Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: zewaewa
Lubicie pyzy z mięsem ? Ja bardzo ale nie często je robię. A te powstały, że tak powiem z przymusu. Miałam udusić łopatkę do chleba ale okazało się, że bardzo szybko zrobiła się miękka i po prostu zaczęła się rozwalać. A jako, że dawno pyz nie było pomyślałam, że je zrobię. I tak wpadka kulinarna okazała się pysznym obiadem.

Składniki

  • MASA ZIEMNIACZANA :
  • 2 kg ziemniaków ( waga po obraniu )
  • 3 jajka
  • ok. 1 szk mąki pszennej typ 500
  • ok. 1/2 szk mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku
  • NADZIENIE :
  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka płatków czosnku ( lub 2 ząbki świeżego )
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu czarnego
  • 1,5 szk wody
  • 2 łyżki syropu trzcinowego
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie

  1. NADZIENIE :
    Mięso umyć, osuszyć i podsmażyć w szerokim rondlu.
    Dodać pokrojoną na ćwiartki cebulę, podsmażyć i zalać mięso wodą.
    Dodać resztę przypraw i dusić mięso pod przykryciem do miękkości.
    Mięso wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sicie razem z cebulą ( bez reszty przypraw ).
    Do mięsa wlać 1/2 szk wywaru powstałego podczas duszenia mięsa i wymieszać nadzienie.

    MASA ZIEMNIACZANA :
    Ziemniaki po obraniu włożyć do garnka, zalać wodą, dodać odrobinę soli i ugotować.
    Odcedzić, wystudzić i zmielić też w maszynce do mielenia na drobnym sicie.
    Ziemniaki w misce podzielić na 4 części i do tej pustej przestrzeni wsypać mąki ( ma być tyle aby wypełnić to wgłębienie ), wbić jajka i wyrobić masę.
    Nie wyrabiać za długo.
    Nabierać porcje masy ziemniaczanej, na środku układać porcje nadzienia uformowane w kulki i dokładnie zlepiać pyzy tworząc kule.
    Układać je na tacy lub blacie i wkładać gotowe na osolony wrzątek z odrobiną oleju.
    Pyzy gotować kilka minut od wypłynięcia ale uważać aby nie gotować za długo.
    Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową i podawać gorące okraszone podsmażoną dowolna wędliną.
    Jak zostaną można podsmażyć.
    Wielkość pyz zależy od nas czy chcemy mniejsze czy większe.

Składniki
  • MASA ZIEMNIACZANA :
  • 2 kg ziemniaków ( waga po obraniu )
  • 3 jajka
  • ok. 1 szk mąki pszennej typ 500
  • ok. 1/2 szk mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku
  • NADZIENIE :
  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka płatków czosnku ( lub 2 ząbki świeżego )
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu czarnego
  • 1,5 szk wody
  • 2 łyżki syropu trzcinowego
  • 1 łyżka soli
Składniki