Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pyzy z boczkiem"
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10037
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 117
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 268
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10037
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 117
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 268
Składniki
Obrać ziemniaki i podzielić na 3 części. Jedną z nich ugotować, a pozostałe zetrzeć na drobnej tarce. Położyć na sitku opartym na misce, aby sok ściekał do naczynia – dzięki temu na dnie zbierze się mączka.
Ugotowane ziemniaki odcedzić i utłuc. Dodać do odciśniętych surowych ziemniaków. Dodać też mączkę ziemniaczaną, która zebrała się na dnie miski. Doprawić solą i pieprzem.
Jedną cebulę posiekać i dodać do masy. Całość dobrze wymieszać, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać na osolony wrzątek, gotować około 15 minut.
Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni razem z posiekaną drugą cebulą. Polać pyzy, udekorować listkami majeranku.
Pyzy ziemniaczane najlepiej podać z czystym barszczem czerwonym albo z dużą ilością surówek – dzięki temu mamy kompletny obiad.
ok. 110 minutŹródło: Twoje Imperium