Pyzy (kartacze, cepeliny) mazurskie z mięsem.

Pyzy (kartacze, cepeliny) mazurskie z mięsem.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Pyzy (kartacze, cepeliny itd...), potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwalszczyźnie i Podlasiu. To kluski zrobione z surowych, tartych i gotowanych ziemniaków. Są bardzo smaczne, nadziewane surowym przyprawionym mięsem, zmielonym mięsem, okraszone skwarkami z cebulą. Z podanego przepisu wyszło 10 dużych pyz.

Składniki

  • ziemniaki 5 kg
  • mięso wieprzowe 1 kg
  • skrobia ziemniaczana ilość, w zależności od gatunku ziemniaków
  • sól 2 łyżki stołowe (do gotowania ziemniaków)
  • pieprz do smaku
  • majeranek 1 łyżka
  • sól do osolenia farszu do smaku (około 1 małej, płaskiej łyżeczki)
  • słonina wieprzowa lub boczek 15 dag
  • cebula 2 szt.
  • czosnek 4 ząbki

Przygotowanie

  1. Okrasa:

    Pokrojoną w kostkę słoninę lub boczek smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż cebula i skwarki się zarumienią.

  2. Kartacze:

    2,5 kilograma ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a pozostałe 2,5 kilograma ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę, startą pulpę lekko odciskamy przez gazę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Razem mieszamy solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej.

  3. Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem, solimy, pieprzymy dodajemy majeranek, dobrze wyrabiamy. Robimy z mięsa małe kulki które będziemy zawijać w rozklepane placki z masy ziemniaczanej.

  4. Formujemy pyzy (kartacze, cepeliny). nazwy są regionalne, co region to nazwy są inne.

  5. W większym garnku gotujemy osoloną wodę. Do wrzącej wody wkładamy pojedynczo pyzy lub kartacze czy cepeliny,. Gotujemy około 20-25 minut od momentu wrzenia wody. Wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej.

  6. Gotowe pyzy lub kartacze czy cepeliny podajemy okraszone skwarkami z cebulką i tłuszczem.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (5)

agiza 07 stycznia
Pyszniutkie. Baaaardzo lubię takie właśnie pyzy.Zjadłoby się
slodkisentyment 07 stycznia
Cudowne :)
grazka950 07 stycznia
Chętnie bym się wprosiła na degustację :)))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ziemniaki 5 kg
  • mięso wieprzowe 1 kg
  • skrobia ziemniaczana ilość, w zależności od gatunku ziemniaków
  • sól 2 łyżki stołowe (do gotowania ziemniaków)
  • pieprz do smaku
  • majeranek 1 łyżka
  • sól do osolenia farszu do smaku (około 1 małej, płaskiej łyżeczki)
  • słonina wieprzowa lub boczek 15 dag
  • cebula 2 szt.
  • czosnek 4 ząbki
Składniki