Dokładnie umytą cukinię przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie półplasterki.
Umyte pomidorki kroję w ćwiartki, czosnek drobniutko kroję i dodaję do pomidorków.
Kukurydzę płuczę na durszlaku i dostawiam do odsączenia.
Przygotowanie sosu:
Na rozgrzanym oleju na patelni smażę cukinię przez około 8 minut, tak żeby zmiękła. Podczas smażenia cukinię delikatnie solę.
Po około 8 minutach dodaję pomidorki, czosnek i jeszcze smażę około 3 minut.
Na koniec dodaję przecier pomidorowy, kukurydzę, doprawiam przyprawami i całość jeszcze duszę około 3 minut. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – sos jest gotowy.
Tak przygotowany sos dodaję do ugotowanego gorącego makaronu (jeżeli podaję z makaronem), i dokładnie mieszam.
Na talerzu dodatkowo danie posypuję serem żółtym i natką pietruszki.
Sos z cukinią jest gotowy, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Komentarze do przepisu (2)