Pyszny sos z cukinią do makaronu lub ryżu

Pyszny sos z cukinią do makaronu lub ryżu
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Witam serdecznie, propozycja na pyszny sos z cukinią do makaronu lub ryżu. Sos jest prosty do przygotowania, zdrowy i bezmięsny. Polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • 500 g makaronu – może być ryż
  • około 500 g cukinii
  • 1 puszka 400 g kukurydzy
  • szklanka 250 ml przecieru pomidorowego – passata
  • około 300 g pomidorków koktajlowych
  • 3 duże ząbki czosnku
  • do smaku:
  • około 1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • można dodać bazylię, oregano
  • plus do posypania na talerzu:
  • natka pietruszki
  • ser żółty

Przygotowanie

  1. Dokładnie umytą cukinię przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie półplasterki.
    Umyte pomidorki kroję w ćwiartki, czosnek drobniutko kroję i dodaję do pomidorków.
    Kukurydzę płuczę na durszlaku i dostawiam do odsączenia.

  2. Przygotowanie sosu:
    Na rozgrzanym oleju na patelni smażę cukinię przez około 8 minut, tak żeby zmiękła. Podczas smażenia cukinię delikatnie solę.
    Po około 8 minutach dodaję pomidorki, czosnek i jeszcze smażę około 3 minut.
    Na koniec dodaję przecier pomidorowy, kukurydzę, doprawiam przyprawami i całość jeszcze duszę około 3 minut. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – sos jest gotowy.

    Tak przygotowany sos dodaję do ugotowanego gorącego makaronu (jeżeli podaję z makaronem), i dokładnie mieszam.

    Na talerzu dodatkowo danie posypuję serem żółtym i natką pietruszki.

    Sos z cukinią jest gotowy, życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Komentarze do przepisu (2)

ErJot 10 sierpnia
Lubię takie sosiki, w których można chrupnąć jakiś kawał warzywa - przynajmniej się widzi i można... Czytaj całość »
Lubię takie sosiki, w których można chrupnąć jakiś kawał warzywa - przynajmniej się widzi i można posmakować poszczególne składniki:) A gdyby taki sos zapasteryzować na zimę - smaki lata w słoiku:)
KulinarnaChwila 12 sierpnia
Pyszotka:))
Składniki
  • 500 g makaronu – może być ryż
  • około 500 g cukinii
  • 1 puszka 400 g kukurydzy
  • szklanka 250 ml przecieru pomidorowego – passata
  • około 300 g pomidorków koktajlowych
  • 3 duże ząbki czosnku
  • do smaku:
  • około 1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • można dodać bazylię, oregano
  • plus do posypania na talerzu:
  • natka pietruszki
  • ser żółty
Składniki