Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pyszny kurczak w glazurze z orzechówką"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 206
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 206
Składniki
Kurczaka oczyść, umyj, dokładnie osusz. Natrzyj go solą i posmaruj musztardą zmieszaną z 2 łyżkami nalewki. Oprósz papryką i posiekanym rozmarynem, a po godzinie włóż do brytfanny, podlej rozpuszczonym masłem i skrop olejem.
Wstaw kurczaka do piekarnika (temp. 190°C) i piecz go pod przykryciem 40 minut. W trakcie pieczenia podlewaj resztą nalewki zmieszanej z bulionem. Pod koniec odkryj i dopiecz go na złoty kolor, podlewając samym bulionem.
Upieczonego kurczaka wyjmij na półmisek. Powstały sos przelej do rondelka, zagęść mąką, podgotuj, dopraw. W razie potrzeby uzupełnij wodą lub bulionem. Kurczaka udekoruj i podawaj, np. z duszonymi warzywami i ziemniakami.Źródło: Świat kobiety