Pyszne śledzie po kaszubsku

Pyszne śledzie po kaszubsku
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce dłuższy czas, zwykle jednak znikają szybko.

Składniki

  • 5 płatów śledzi
  • 70 ml octu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 cebule
  • 50 ml wody
  • 4 suszone śliwki
  • Szczypta pieprzu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie

  1. Śledzie namocz w zimnej wodzie na ok 1 godzinę. W tym czasie kilkakrotnie zmieniaj wodę. Na koniec śledzie osusz i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki.

  2. Cebulę pokrój w półplasterki i zeszklij na oleju, dodaj drobno pokrojone śliwki, cukier, pieprz, koncentrat pomidorowy, ocet i duś jeszcze przez 2-3 minuty. Zostaw do wystudzenia.

  3. Śledzie układaj w słoiku lub innym szklanym naczyniu warstwami na przemian z uduszoną cebulą. Przechowuj w lodówce. Najlepiej smakują następnego dnia.

  4. Ja używałam śledzi na tackach pakowanych próżniowo.
    Jeśli używasz śledzi z solanki, to musisz je moczyć dłużej, nawet 2,3 godziny.

Składniki
  • 5 płatów śledzi
  • 70 ml octu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 cebule
  • 50 ml wody
  • 4 suszone śliwki
  • Szczypta pieprzu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Składniki