Pyszne pierogi z jagodami

Pyszne pierogi z jagodami
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Sprawdzony przepis na pierogi z jagodami, które są lubiane nie tylko przez dzieci. Pierogi można podać posypane cukrem i polane słodką śmietanką.

Składniki

  • 1 kg mąki 1 jajko 3/4 szklanki przegotowanej ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli 1/3 kostki margaryny
  • składniki na farsz: 0,5 litry jagód cukier

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy ciasto do pierogów.
    Na stolnice , wsypujemy mąkę wymieszaną z solą. Dodajemy jajko i margarynę. Siekamy ciasto nożem. Powoli dolewamy wodę i ugniatamy ciasto. Jeżeli jest zbyt kleiste dodajemy trochę mąki i znów ugniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą aby nie wyschło i odkładamy.

  2. Jagody płuczemy i usuwamy liście i inne zanieczyszczenia.

    W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem 1/2 łyżki soli. Ciasto wyjmujemy z folii i rozwałkowujemy, wykrawamy kółka szklanką lub kubkiem. Na każde kółeczko nakładamy małą łyżeczką jagody, posypujemy odrobiną cukru i lepimy pierogi.

  3. Do wrzącej wody wrzucamy po kolei 10-15 pierogów ( w zależności od pojemności garnka i ilości wody ) i gotujemy ok 1 minutę. Wyciągamy na durszlak aby ociekły i po 2 minutach rozkładamy w naczyniu żaroodpornym tak aby się nie posklejały. Czynność tą powtarzamy do ostatniego pieroga.

    Pierogi podajemy posypane cukrem i polane słodką śmietanką.

    Smacznego!

Składniki
  • 1 kg mąki 1 jajko 3/4 szklanki przegotowanej ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli 1/3 kostki margaryny
  • składniki na farsz: 0,5 litry jagód cukier
Składniki