Pyszne kotlety z kaszą jaglaną i sosem pieczarkowym

Pyszne kotlety z kaszą jaglaną i sosem pieczarkowym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: cooklife
Pyszne kotlety z kaszą jaglaną i sosem pieczarkowym

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 posiekana mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1,5 łyżki natki pietruszki
  • 2 małe jajka
  • 10 pieczarek + kilka suszonych grzybków
  • 1 mała cebula
  • 250 ml płynnej śmietanki 30% do zup i sosów
  • 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną wsypać do garnka i zalać 2 szklankami wody i gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Kasza ma wchłonąć większość wody. Z kaszy wylać wodę i ostudzić.

  2. Pierś zmielić lub posiekać i włożyć do miski. Posiekaną cebulkę, czosnek, paprykę i kaszę dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać, wbić jajka, przyprawić i jeszcze raz wymieszać.

  3. Z masy formować lekko spłaszczone kotleciki.

  4. Na rozgrzaną patelnię wrzucać kotleciki i smażyć około 4 min z każdej strony.

  5. Suszone grzyby zalać (tak aby były przykryte) gorącą wodą i pozostawić je na 10 minut do namoczenia.

  6. Cebulkę pokroić i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Pieczarki pokroić w talarki i dodać do zeszklonej cebuli, smażyć aż do zarumienienia się pieczarek.

  7. Z suszonych grzybów wycisnąć wodę, posiekać i razem z wodą wlać na patelnię

  8. Na patelnię wlać śmietankę, dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem.

  9. Aby sos zagęstnić należy wybrać kilka łyżek sosu do szklanki i dodać do tego mąkę. Wlewać na patelnię, cały czas mieszając.

Składniki
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 posiekana mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1,5 łyżki natki pietruszki
  • 2 małe jajka
  • 10 pieczarek + kilka suszonych grzybków
  • 1 mała cebula
  • 250 ml płynnej śmietanki 30% do zup i sosów
  • 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Składniki