Pyszne klopsiki z boczkiem wędzonym

Pyszne klopsiki z boczkiem wędzonym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Przepis na klasyczne danie w zupełnie nowej odsłonięcie – pyszne klopsiki owionięte plastrami wędzonego boczku. Klopsiki proponujemy podać z prostą sałatką z ogórka zielonego i prażonych nasion słonecznika, taka kompozycja zaskoczy wszystkich domowników, musisz koniecznie wypróbować. Smacznego! Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Klopsiki: 500 gramów mięsa mielonego z indyka
  • 100 gramów wędzonego boczku w plastrach
  • 125 gramów sera mozzarella (1 kulka)
  • Jedna bułka
  • Sól, pieprz do smaku
  • Sałatka: 3 ogórki
  • 30 gramów nasion słonecznika
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Klopsiki:

    • Bułkę zalewamy wodą i pozostawiamy na 15 minut, następnie odsączmy nadmiar wody
    • Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz oraz nasączoną bułkę, całość mieszamy
    • Mozzarelle kroimy w kostkę
    • Z niewielkiej ilości mięsa formujemy placuszek, na środek kładziemy kawałek mozzarelli, a następnie formujemy klopsik
    • Klopsiki owijamy cienkimi plastrami wędzonego boczku i przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170 stopni

  2. Sałatka:

    • Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i solimy do smaku
    Nasiona słonecznika prażymy na rozgrzanej patelni
    • Ogórka posypujemy prażonymi nasionami słonecznika

Składniki
  • Klopsiki: 500 gramów mięsa mielonego z indyka
  • 100 gramów wędzonego boczku w plastrach
  • 125 gramów sera mozzarella (1 kulka)
  • Jedna bułka
  • Sól, pieprz do smaku
  • Sałatka: 3 ogórki
  • 30 gramów nasion słonecznika
  • Sól, pieprz do smaku
Składniki