Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste kopytka jak u mamy. Za ich niepowtarzalny smak odpowiada jeden składnik, jakim jest mąka ziemniaczana. Dzięki temu dodatkowi kopytka wyjdą delikatniejsze i bardziej sprężyste.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 41
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 60
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 60
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 999
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 227
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 41
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 60
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 60
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 999
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 227
Składniki
Ugotowane, przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub przepuść przez maszynkę do mielenia. Do zmielonych ziemniaków wbij jajko, dodaj odrobinę soli i wsyp mąkę pszenną oraz skrobię ziemniaczaną. Ciasto na kopytka wyrabiaj dłońmi do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Podziel je na około 5 części. Z każdej z nich uformuj podłużny wałeczek. Pokrój kopytka.
Kopytka gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Następnie puszyste kopytka odcedź na durszlaku, przesyp do miski i polej roztopionym masłem lub zahartuj w zimnej wodzie i podawaj polane gorącym sosem.