Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Puszyste knedelki serowe"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 37
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 182
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 37
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 182
Składniki
70 min • Porcja 140 kcal • Koszt porcji 2,80 zł • Przepis na 3 porcje.
Twaróg kruszę, dodaję obie mąki, jajko, sól i wyrabiam ciasto. Owijam je folią i wstawiam do lodówki na ok. godz.
Formuję z ciasta wałek, dzielę go na 15 części. Śliwki myję, kroję na pół, usuwam pestki. Kawałki ciasta spłaszczam, układam na nich połówki śliwek, posypuję łyżeczką cukru, formuję knedle. Wrzucam je na wrzątek, gotuję 5-6 min od ich wypłynięcia.
Sos waniliowy: podgrzewam mleko i śmietankę, wbijam żółtko, mieszam, nie doprowadzam do wrzenia. Z wanilii usuwam ziarenka i z cukrem dodaję do sosu. Zaprawiam mąką ziemniaczaną z odrobiną wody. Sos jeszcze chwilę podgrzewam.
Sos śliwkowy: śliwki myję, kroję na cząstki, gotuję ok. godz., dodaję cukier. Sos można zmiksować.
Do knedli używam sera zamiast ziemniaków. Są lekkie, po prostu rewelacyjne! Iwona Jakubowska ze ZłotowaŹródło: Kobieta i życie