Puree z ziemniaków

Puree z ziemniaków
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: AnkaGotuje
Witajcie!!! Lubicie puree ziemniaczane? Ja uwielbiam, szczególnie z dodatkiem czosnku i łyżką chrzanu – jest wtedy wyjątkowo aromatyczne, pachnące i pyszne. Jak je przygotować? Już tłumaczę …

Składniki

  • 6-7 obranych ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 łyżka chrzanu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Ziemniaki kroję na mniejsze kawałki. Dzięki temu szybciej się ugotują. Do wody wrzucam ząbki czosnku, które przekroiłam wzdłuż na ćwiartki – nadadzą one ziemniakom lekko czosnkowy aromat. Wodę solę i stawiam na gaz. Gotuję, aż ziemniaki będą miękkie.

  2. Ziemniaki przekładam do miski razem z czosnkiem. Dodaję masło, chrzan i mleko. Za pomocą tłuczka do ziemniaków, w niektórych regionach Polski zwanego dukaczką, rozgniatam ziemniaki z resztą składników. Zawsze to robię, gdy ziemniaki są gorące – puree jest wtedy najsmaczniejsze.

  3. Do nakładania puree na talerz używam łyżki do lodów. Powstają wtedy żółciutkie kuleczki ziemniaczane, które na koniec można jeszcze posypać posiekanym koperkiem.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 03 lutego 2015
Jak zawsze pysznie.
Konto usunięte 03 lutego 2015
Pyszne,a ja dodaję serek Bielucha..:)
BEATA1978 07 lutego 2015
Zabieram przepis. W takiej wersji jeszcze nie robiłam.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 6-7 obranych ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 łyżka chrzanu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
Składniki