Puree z kapusty włoskiej i ziemniaków, z serdelkami

Puree z kapusty włoskiej i ziemniaków, z serdelkami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
No może widok nie powala na kolana, jednak smak już tak. Dla nas to kolejne odkrywanie smaków. Przepis pochodzi z książki kucharskiej opisującej potrawy z różnych stron świata. Tym razem na tapetę wzięliśmy Holandię.

Składniki

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 1 kg ziemniaków
  • 600 g serdelków
  • 50 g smalcu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy, zalewamy osoloną wodą, tak by zakrywała kapustę. Gotujemy 45 min.

    Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki, serdelki i gotujemy 40 min.

    Wyjmujemy kiełbasę, trzymamy w ciepłym miejscu.

    Kapustę i ziemniaki odsączamy, dodajemy smalec, przy pomocy tłuczka do ziemniaków, rozgniatamy na puree, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

    Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy serdelki, podgrzewamy kwadrans w 180°C.

    Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Komentarze do przepisu (8)

sereberko80 19 października 2017
brzmi smacznie :-) do wypróbowania :-)
Bellapi 20 października 2017
to co banalne smakuje najlepiej :)
Nevermore 20 października 2017
Nie ważne, jak wygląda, ważne jak smakuje xD
Tak na marginesie, w Belgii też to serwują i mieliśmy okazję... Czytaj całość »
Nie ważne, jak wygląda, ważne jak smakuje xD
Tak na marginesie, w Belgii też to serwują i mieliśmy okazję wielokrotnie tym daniem się zajadać :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 1 kg ziemniaków
  • 600 g serdelków
  • 50 g smalcu
  • sól, pieprz
Składniki