Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Purée z jajkiem sadzonym"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 25
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 155
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 359
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 81
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 25
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 155
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 359
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 81
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, włóż do garnka z posolonym wrzątkiem i ugotuj w mundurkach do miękkości (ok. 20 minut). Odlej, pozostaw do lekkiego ostudzenia.
Przestudzone ziemniaki (na tyle, by dało się je wziąć do ręki) obierz z łupinek i przeciśnij przez praskę lub ubij starannie tłuczkiem na puszyste purée. Możesz też zmielić ziemniaki w maszynce do mięsa.
Wędzony boczek pokrój w plasterki, a następnie w kosteczkę. Cebule obierz, opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a potem dość drobno posiekaj.
Rozgrzej suchą patelnię, wrzuć na nią boczek. Ogrzewaj na średnim ogniu, aż wytopi się tłuszcz i powstaną rumiane skwarki. Wówczas zmniejsz ogień i wrzuć poszatkowaną cebulę. Smaż, mieszając, na złoty kolor. Zdejmij z patelni, trzymaj w cieple.
Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Usmaż jajka sadzone. Oprósz je solą i pieprzem. Purée wymieszaj z kilkoma łyżkami mleka i masłem na kremową masę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Podawaj razem z jajkami sadzonymi. Udekoruj tymiankiem. Osobno podaj na stół miseczkę ze skwarkami i cebulą.
Porcja 1,50 zł.Źródło: Świat kobiety