Pulpety ziemniaczano- mięsne duszone w buraczkach

Pulpety ziemniaczano- mięsne duszone w buraczkach
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Staropolski przepis na smaczne pulpety.

Składniki

  • 70 dag buraczków ćwikłowych
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 20 dag ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko 1 biała cebula
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Buraczki umyć, ugotować, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki utłuc, dodać jajko, posiekaną cebulę, mięso, przyprawić do smaku. Dokładnie wyrobić masę i zrobić pulpety. Buraki włożyć do rondelka, przyprawić solą, octem, cukrem, dodać ziele angielski i listek laurowy i zalać wodą. Włożyć pulpety i pod przykryciem na małym ogniu dusić około 25 minut.

Składniki
  • 70 dag buraczków ćwikłowych
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 20 dag ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko 1 biała cebula
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 szklanki wody
Składniki