Pulpety z warzywami i makaronem

Pulpety z warzywami i makaronem
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Danie jednogarnkowe z pulpetami wieprzowymi, warzywami i makaronem. Smaczne, tanie, inne niż tradycyjne pulpety w sosie.

Składniki

  • Pulpety:
  • ok. 500g mięsa wieprzowego (u mnie schab)
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 60g serka topionego śmietankowego
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz czarny i ziołowy (po szczypcie)
  • mąka pszenna do panierowania
  • olej do smażenia
  • Pozostałe składniki:
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • biała część pora
  • 0,5 cebuli
  • listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz czarny i ziołowy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 200g makaronu świderki
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Mięso wieprzowe zmieliłam razem z jedną cebulą w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodałam serek topiony, musztardę oraz przyprawy do smaku. Wszystko wymieszałam ręką na jednolitą masę mięsną. Z masy odrywałam porcje mięsa i formowałam z nich pulpety. Pulpety obtaczałam w mące pszennej i odkładałam na talerz. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i obsmażyłam na niej pulpety. Obsmażone pulpety przełożyłam do garnka. Marchewki i pietruszkę obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Pora i połowę cebuli drobno posiekałam. Wszystkie warzywa wrzuciłam na patelnię i na pozostałym ze smażenia pulpetów tłuszczu przesmażyłam warzywa na złoty kolor, po czym dodałam je do garnka z pulpetami. Do garnka dolałam ok. 3 szklanki wody. Włożyłam listek laurowy, ziele angielskie, natkę pietruszki i koperku. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem czarnym i ziołowym. Całość zagotowałam i dodałam koncentrat pomidorowy i suchy makaron. Moje danie gotowałam ok. 30 minut. W tym czasie wszystkie składniki powinny się zrobić mięciutkie. Danie podałam na ciepło bez żadnych dodatków, bo jest tu wszystko co trzeba, czyli mięsa, warzywa i węglowodany.

Składniki
  • Pulpety:
  • ok. 500g mięsa wieprzowego (u mnie schab)
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 60g serka topionego śmietankowego
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz czarny i ziołowy (po szczypcie)
  • mąka pszenna do panierowania
  • olej do smażenia
  • Pozostałe składniki:
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • biała część pora
  • 0,5 cebuli
  • listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz czarny i ziołowy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 200g makaronu świderki
  • olej do smażenia
Składniki