Pulpety z tołpygi w sosie pomidorowym

Pulpety z tołpygi w sosie pomidorowym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Ryba w innej odsłonie. Doskonale sprawdza się pasteryzowana w słoikach ( zalana sosem pomidorowym )

Składniki

  • Sos :1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki kechupu
  • 10 łyżek octu ryżowego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pół łyżeczki soli
  • Pulpety : tołpyga - 2 filety
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 3 jajka
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 3 szczypty pieprzu ziołowego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie


  1. Tołpygę umyłem pod bieżącą wodą i osuszyłem ręcznikiem papierowym.
    Usunąłem skórę. Pokroiłem na mniejsze kawałki.
    Mięso zmieliłem przez maszynkę (najdrobniejsze sitko).
    Szalotkę obrałem, pokroiłem w plastry i przesmażyłem na oleju z masłem.
    Przesmażoną cebulę przemieliłem przez maszynkę.
    Wyrobiłem masę z ryby i cebuli, dodałem natkę pietruszki, jajka i bułkę tartą.
    Doprawiłem solą, pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową.
    Uformowałem małe klopsiki i ugotowałem je w osolonej wodzie (gotować do wypłynięcia pulpetów).
    Olej, wodę, keczup, cukier, koncentrat, ocet, ziele, liść i sól włożyłem do garnka i zagotowałem.
    Podałem z makaronem.
    Pozostałe pulpety włożyłem w słoiki i zalałem zalewą pomidorowo octową.
    Słoiki wekowałem około 20 minut.

Komentarze do przepisu (2)

konhambos 13 listopada 2020
Rybka w pomidorach zawsze smakuje.
Obserwator 15 listopada 2020
Dokładnie.
Składniki
  • Sos :1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki kechupu
  • 10 łyżek octu ryżowego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pół łyżeczki soli
  • Pulpety : tołpyga - 2 filety
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 3 jajka
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 3 szczypty pieprzu ziołowego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli
Składniki