Pulpety z mięsa wołowego z rosołu w sosie koperkowo-chrzanowym.

Pulpety z mięsa wołowego z rosołu w sosie koperkowo-chrzanowym.
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Docherro
Nabrałam ochoty na takie danie gdy zobaczyłam klopsiki Fafiatko,Nie miałam mięsa surowego do zmielenia,zrobiłam z gotowanego. Pulpety wyszły bardzo delikatne i smaczne.Serdecznie polecam:)

Składniki

  • mięso wołowe z rosołu około 60dkg
  • cebula średnia
  • 2 jajka
  • sos sojowo-grzybowy łyżka
  • bułka tarta 2 łyżki
  • 2 marchewki z rosołu
  • pieprz i sól do smaku
  • koperek pęczek
  • cebula dymka pęczek
  • mąka pszenna 6-7 łyżek
  • chrzan kopiata łyżka
  • tłuszcz do smażenia u mnie masło klarowane
  • bulion 1,5-2 litry
  • lubczyk suszony łyżka
  • smietana 12% 2-3 łyżki

Przygotowanie

  1. Mięso z rosołu zmielić lub zblendować wraz z marchewką.

    Dodać drobno pokrojoną cebulkę,jajka,bułkę tartą,pieprz i sól,sos sojowy.


    Mięso dobrze wyrobić,wtedy lepiej robią się pulpety.

    Rozgrzać tłuszcz na patelni,Każdy pulpecik obtoczyć w mące i kłaść na patelnię.
    Obrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia.

  2. Usmażone pulpety,zdjąć z patelni,a na pozostały tłuszcz,dać łyżkę mąki i zrobić zasmażkę.

  3. Do rondla wlać bulion,zagotować.Na gotujący wsypać posiekany koperek i cebulkę dymkę.Dodać lubczyk.Zrobić zaczepkę z dwóch łyżek mąki i odrobiny zimnej wody.Wlać do sosu i mieszać by nie zrobiły się grudki.Doprawić do smaku pieprzem i solą.
    Na koniec dodać łyżkę chrzanu,wymieszać i teraz dopiero dać pulpety.

    Zagotować i wyłączyć ogień.
    Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

  4. Smacznego życzę!

Komentarze do przepisu (24)

fafiatko 31 marca 2019
Jakie delikatne pulpety, a sos jest obłedny, kopekowo chrzanowego jeszcze nie jadłam, wszystko przede mna :D
pelen_brzuszek 31 marca 2019
bardzo lubię, ale jakoś mi nie wychodzą tak ładnie :)
kucharka-amatorka 01 kwietnia 2019
Pulpety z takim sosem to raj dla podniebienia.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mięso wołowe z rosołu około 60dkg
  • cebula średnia
  • 2 jajka
  • sos sojowo-grzybowy łyżka
  • bułka tarta 2 łyżki
  • 2 marchewki z rosołu
  • pieprz i sól do smaku
  • koperek pęczek
  • cebula dymka pęczek
  • mąka pszenna 6-7 łyżek
  • chrzan kopiata łyżka
  • tłuszcz do smażenia u mnie masło klarowane
  • bulion 1,5-2 litry
  • lubczyk suszony łyżka
  • smietana 12% 2-3 łyżki
Składniki