Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pulpety z kokosowym curry"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 558
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 57
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 37
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 558
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 57
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 37
Składniki
Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój. Kolendrę posiekaj. Mielone mięso włóż do miski. Dodaj cebulę, czosnek, kolendrę, musztardę i jajko.
Masę posól, dopraw pieprzem i wymieszaj. Zagęść bułką tartą. Z masy mięsnej uformuj mokrymi dłońmi mniejsze kulki.
Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika.
Piecz w temperaturze 180° C przez około 15 minut. Pulpety wrzuć do sosu (patrz poniżej) i podawaj z ryżem.
kroki do... przygotowania sosu
Cebulę i imbir obierz i drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Marchew obierz i pokrój w małe kawałki. Fasolkę rozmroź i odsącz na sitku. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszaj.
W woku rozgrzej olej. Podsmaż cebulę, czosnek i imbir. Wrzuć marchew i smaż, aż trochę zmięknie. Dodaj pastę curry i posiekaną papryczkę chili. Włóż fasolkę, wlej bulion i wyciśnij sok z limonki.
Do woka z warzywami wlej mleko kokosowe. Dopraw do smaku solą i gotuj, aż marchewka będzie miękka.Następnie wrzuć posiekaną kolendrę i pulpety. Całość podgrzej.Źródło: Na żywo