Pulpety z fasolką szparagową i pieczarkami w sosie śmietanowym

Pulpety z fasolką szparagową i pieczarkami w sosie śmietanowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Pulpeciki wieprzowe z fasolką szparagową i pieczarkami w sosie śmietanowym z dodatkiem kaszy gryczanej. Pyszne i pożywne danie.

Składniki

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 300 g mięsa mielonego
  • 450 g fasolki szparagowej żółtej (świeża lub mrożona)
  • 300 g pieczarek
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, ocet jabłkowy lub sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną ugotować. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem, dodać jajko i troszkę bułki tartej, dobrze wymieszać i uformować małe kuleczki. Fasolkę szparagową ugotować, pieczarki pokroić na talarki i podsmażyć na patelni. Do pieczarek przełożyć fasolkę, wlać śmietanę kremówkę i doprawić solą, pieprzem, octem jabłkowym lub sokiem z cytryny. Pulpeciki usmażyć na osobnej patelni a następnie przełożyć do sosu i wszystko wymieszać. Podawać z kaszą, ewentualnie z ryżem lub ziemniakami. Pulpety można zjeść również bez dodatków.

    SMACZNEGO!!!

Składniki
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 300 g mięsa mielonego
  • 450 g fasolki szparagowej żółtej (świeża lub mrożona)
  • 300 g pieczarek
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, ocet jabłkowy lub sok z cytryny
Składniki