Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leciutkie jak chmurka pulpety z cukinii w bardzo aromatycznym sosie pomidorowym.
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 7
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 331
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 485
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 467
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 7
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 331
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 485
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 467
Składniki
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na sito, solimy i zostawiamy na 15 minut aby odciekła. Potem jeszcze dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Do cukinii dodajemy jajko, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną pietruszkę, bułkę, sól i pieprz. Wszystko mieszamy. Ręce lekko natłuszczamy oliwą i formujemy pulpety.
Gotowe wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotujemy sos. Na patelni z przykrywką lub w szerokim garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na niej grubo posiekane cebule i czosnek, przesmażamy minutę i zalewamy przecierem pomidorowym. Mieszamy, dodajemy ocet balsamiczny, curry, kolendrę, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Gdy przecier zawrze, wkładamy pulpety, zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez około 15 minut, dobrze jest od czasu do czasu zajrzeć czy nie dolać płynu.