Pulpety wołowe z kaszą bulgur w sosie porowym.

Pulpety wołowe z kaszą bulgur w sosie porowym.
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Gotujtosam
Pyszne pulpety wołowe z kaszą bulgur i sosem porowym, Danie idealnie komponuje się z różnymi dodatkami od ziemniaków, makaronów po różnego rodzaju kasze.

Składniki

  • Mięso wołowe mielone 500 g.
  • Kasza bulgur ugotowana 150 g.
  • Śmietanka 30% 330 ml.
  • Jajko 1 szt.
  • Por 1 szt.
  • Natka pietruszki pęczek.
  • Woda 200 ml.
  • Rozmaryn 1 łyżka stołowa.
  • Tymianek 1 łużeczka do herbaty.
  • Czosnek 1 ząbek.
  • Pieprz do smaku.
  • Sól do smaku.

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucamy mięso wołowe mielone, jajko , kaszę bulgur, natkę pietruszki, 1/4 pora i wszystkie przyprawy. Całość należy dobrze wymieszać. Formujemy pulpety.
    Rozgrzewamy patelnię z olejem i podsmażamy resztę rozdrobnionego pora.
    Następnie dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia, następnie wrzucamy pulpety i przykrywamy patelnię na 10 minut.
    Po tym czasie odkrywamy i redukujemy nadmiar płynu, po chwili wlewamy śmietankę i redukujemy sos aby był gęsty.
    Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku.
    Gotowe !!!

Komentarze do przepisu (4)

KORAL 28 stycznia 2019
Muszą być dobre :)
pelen_brzuszek 29 stycznia 2019
brzmi i wygląda dobrze :)
Gotujtosam 30 stycznia 2019
Są bardzo dobre. polecam.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mięso wołowe mielone 500 g.
  • Kasza bulgur ugotowana 150 g.
  • Śmietanka 30% 330 ml.
  • Jajko 1 szt.
  • Por 1 szt.
  • Natka pietruszki pęczek.
  • Woda 200 ml.
  • Rozmaryn 1 łyżka stołowa.
  • Tymianek 1 łużeczka do herbaty.
  • Czosnek 1 ząbek.
  • Pieprz do smaku.
  • Sól do smaku.
Składniki