Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym

Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: MEGI110278
Gotuję pulpety na domowym rosole,który prawie zawsze mam w zamrażalniku...

Składniki

  • ok 1 kg mielonego mięsa z łopatki
  • 1 cebula,połowa pora
  • 2 jajka
  • 1 słoik przecieru pomidorowego (własnej produkcji)
  • sól,pieprz
  • 1 pęczek natki
  • kilka listków lubczyka i selera
  • mąka ok 2-3 łyżek

Przygotowanie

  1. Do mięsa dodać sól,pieprz,jajka i bardzo drobno posiekaną cebulę.Dokładnie wyrobić mięso na jednolitą masę nawet kilka minut.Formować małe kulki i wrzucać na gotujący rosół,następnie wsypać posiekaną zieleninę.Kiedy pulpety zaczną wypływać na wierzch wlać przecier pomidorowy.Sos zagęścić zaprawką ( 1 szkl wody + 2-3 łyżki mąki)Gotować kilka minut,aż sos pomidorowy zgęstnieje.Podawać z pieczywem lub z ryżem.

  2. SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (1)

babciaaneczka 08 sierpnia 2012
Lekkie, smaczne danie, pozdrawiam.
Składniki
  • ok 1 kg mielonego mięsa z łopatki
  • 1 cebula,połowa pora
  • 2 jajka
  • 1 słoik przecieru pomidorowego (własnej produkcji)
  • sól,pieprz
  • 1 pęczek natki
  • kilka listków lubczyka i selera
  • mąka ok 2-3 łyżek
Składniki