Pulpety wieprzowe

Pulpety wieprzowe
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Steve
Małe, mięsne kuleczki, które sprawdzą się zarówno jako danie główne jak i przekąska ;). Pulpety wieprzowe mogą być idealną propozycją na rodzinny obiad.

Składniki

  • mięso wieprzowe 600 g
  • jaja surowe 3 szt
  • cebula 2 szt
  • masło 1 łyżka
  • bułka czerstwa 1 szt
  • sól 3/4 łyżeczki
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć. Cebulę skroić, podsmażyć na maśle. Mięso umyć. Wszystko zmielić, dodać jaja i przyprawy do smaku. Następnie formować pulpety dłońmi moczonymi w zimnej wodzie.

  2. Pulpety wrzucać do wrzącej, osolonej wody. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 min. Podawać z ulubionym sosem , ziemniakami i surówką np. z marchewki ;)
    Smacznego!

Składniki
  • mięso wieprzowe 600 g
  • jaja surowe 3 szt
  • cebula 2 szt
  • masło 1 łyżka
  • bułka czerstwa 1 szt
  • sól 3/4 łyżeczki
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
Składniki