Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pulpety w zapiekance"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27469
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 162
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1200
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27469
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 162
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1200
Składniki
Mięso połącz z podsmażoną cebulą, roztrzepanym jajkiem, bułką tartą, przypraw. Wyrób na jednolitą masę. Formuj małe pulpety. Obtocz w bułce, smaż 5 minut na mocno rozgrzanym oleju. Bakłażan i pomidory pokrój w plastry, posól, smaż 2 minuty na oleju.
Białka jajek wybij do miski, dodaj do nich szczyptę soli i ubij to na sztywną pianę. Wlewaj po jednym żółtku i miksuj na niskich obrotach, dodając do tego olej, proszek do pieczenia, mąkę, tymianek i pieprz. Blachę wyściełaj papierem do pieczenia, wyłóż na nią połowę warzyw, a następnie zalej to połową ciasta.
Układaj pozostałe warzywa i resztę ciasta, a na górze rozłóż pulpety. Piecz całość przez 25 minut w temperaturze 180°C.
CZAS: około 1,5 godzinyŹródło: Dobry Tydzień