Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gotowane pulpety wieprzowo-wołowe w sosie warzywnym to nasza propozycja obiadowa. Mięso jest delikatne, sos z dużą ilością warzyw, doskonały w smaku.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1015
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1162
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11793
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1015
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1162
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11793
Składniki
Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy. Formujemy nieduże pulpeciki. Z tej porcji mięsa wyjdzie nam około 15 pulpetów. Do dużego rondla wlewamy bulion, doprowadzamy go do wrzenia. Uformowane pulpety kładziemy ostrożnie do wrzątku. Gotujemy je około 20 minut pod przykryciem, na wolnym ogniu.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy na niego pokrojone w drobną kostkę cebulę, marchew i seler. Dusimy warzywa na maśle 10 minut. Po tym czasie dodajemy je do pulpetów. Dorzucamy groszek i kukurydzę oraz sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Mąkę łączymy z odrobiną wody i zagęszczamy sos.
Pulpety podajemy z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką. Proponujemy sałatę lodową w śmietanie: https://smaker.pl/przepisy-salatki/przepis-salata-lodowa-w-smietanie,1981037,walek.html
Pulpety wieprzowo-wołowe w warzywach gotowe!