Pulpety w sosie śmietanowo - grzybowym

Pulpety w sosie śmietanowo - grzybowym
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: taura
Wspaniały sos na zimowe obiady

Składniki

  • łopatka
  • cebula
  • jajko
  • otręby owsiane
  • grzyby suszone
  • Śmietana 30%

Przygotowanie

  1. Grzyby namoczyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju i wrzuciłam grzyby. Osoliłam, solidnie opieprzyłam dodałam dużą posiekaną cebulę i zajęłam się przygotowywaniem pulpetów.

  2. Do pół kilograma mielonej łopatki dodałam jajko, łyżkę otrąb owsianych, cebulę, sól, pieprz. Wymieszałam, formowałam pulpety i układałam na patelni z grzybami, kiedy te już zaczęły się dusić. Przykryłam pokrywką i tylko co jakiś czas zamieszałam grzyby i przewróciłam na drugą stronę pulpety. Po ok. 20 minutach dodałam do sosu 100 ml śmietany 18%, pogotowałam minutę i gotowe.
    Do sosu grzybowego idealnie pasuje kasza gryczana i mężowej roboty ogórki kwaszone.

Komentarze do przepisu (4)

Mariola1975 12 kwietnia 2013
Pyszne danie:)
Konto usunięte 12 kwietnia 2013
uwielbiam takie obiady, pyszny !
Konto usunięte 12 kwietnia 2013
Coraz więcej czytam w przepisach o dodawaniu zamiast namoczonej bułki, otrębów.Wersja na pewno dużo zdrowsza i... Czytaj całość »
Coraz więcej czytam w przepisach o dodawaniu zamiast namoczonej bułki, otrębów.Wersja na pewno dużo zdrowsza i myślę że bardzo smaczna :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • łopatka
  • cebula
  • jajko
  • otręby owsiane
  • grzyby suszone
  • Śmietana 30%
Składniki