Pulpety w sosie porowo - serowym

Pulpety w sosie porowo - serowym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Delikatne pulpety wieprzowe w sosie z pora i selera z serkiem topionym.

Składniki

  • ok. 300g mięsa wieprzowego
  • 1/3 cebuli
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta majeranku
  • 1 łyżeczka kaszy manny
  • 1 łyżka wody niegazowanej
  • 1 biała część pora
  • kawałek selera
  • 100g serka topionego naturalnego
  • masło do smażenia
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego

Przygotowanie

  1. Pora pokroiłam w półplasterki. Selera obrałam i starłam na tarce na dużych oczkach. Na patelni roztopiłam łyżkę masła i przesmażyłam na nim warzywa. Przełożyłam je do garnka. Zalałam ok. 2 szklankami wody. Dodałam natkę pietruszki i koperku. Włożyłam listek laurowy i ziele angielskie. Doprawiłam majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko zagotowałam. Dodałam serek topiony i na małym ogniu gotowałam sos, aż warzywa były miękkie, a serek się roztopił. Wyjęłam listek i ziele angielskie, a sos zblendowałam na gładko. Gdy sos się gotował, zmieliłam sobie mięso razem z cebulą. Doprawiłam je do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem. Dodałam wodę niegazowaną i kaszę manną i dokładnie wymieszałam na jednolitą masę mięsną. Z masy odrywałam porcje i formowałam z nich okrągłe pulpeciki. Pulpety obsmażyłam na maśle na patelni i wrzuciłam do zblendowanego sosu. Gotowałam je w sosie ok. 20-25 minut, po czym podałam na ciepło.

Komentarze do przepisu (2)

Kulinarne_Kombinacje 20 stycznia
Bardzo lubię sosy na bazie serka topionego. Są aksamitne i kremowe. Chętnie przepis wypróbuję:)
WanilioweImprowizacje 20 stycznia
:-)
Składniki
  • ok. 300g mięsa wieprzowego
  • 1/3 cebuli
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta majeranku
  • 1 łyżeczka kaszy manny
  • 1 łyżka wody niegazowanej
  • 1 biała część pora
  • kawałek selera
  • 100g serka topionego naturalnego
  • masło do smażenia
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
Składniki