pulpety w sosie pomidorowym

pulpety w sosie pomidorowym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: agafia
pulpety z mięsa wołowego, do tego makaron paccheri rigati i ser pecorino

Składniki

  • SOS POMIDOROWY:
  • krojone pomidory bez skóry - 750 g
  • cebula -1 szt
  • czosnek - 3 ząbki
  • oregano - 1 łyżeczka
  • płatki chili - pół łyżeczki
  • oliwa - 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • PULPETY:
  • wołowe mięso mielone - 500 g
  • biały chleb (czerstwy) lub bułka - 2 kromki
  • mleko - pół szklanki
  • czosnek - 2 ząbki
  • cebula - 1 szt
  • oregano - pół łyżeczki
  • płatki chili - pół łyżeczki
  • sól, pieprz
  • DODATKOWO:
  • makaron paccheri rigati - 300 g
  • ser pecorino - 30 g

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni zeszklić na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę z dodatkiem plasterków czosnku i płatków chili. Następnie dodać pomidory i oregano, gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Doprawić solą i pieprzem.

  2. W międzyczasie namoczyć w mleku chleb, odcisnąć.
    W dużej misce wymieszać mięso, odciśnięty chleb, cebulę startą na najdrobniejszych oczkach tarki, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Formować niewielkie pulpety, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego.

  3. Pulpety włożyć do sosu pomidorowego, przykryć i gotować przez 8-10 minut na średnim ogniu kilkakrotnie obracając je w trakcie gotowania.

  4. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić, dodać do sosu. Podawać posypane tartym serem pecorino.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 11 października 2020
Super;)
Składniki
  • SOS POMIDOROWY:
  • krojone pomidory bez skóry - 750 g
  • cebula -1 szt
  • czosnek - 3 ząbki
  • oregano - 1 łyżeczka
  • płatki chili - pół łyżeczki
  • oliwa - 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • PULPETY:
  • wołowe mięso mielone - 500 g
  • biały chleb (czerstwy) lub bułka - 2 kromki
  • mleko - pół szklanki
  • czosnek - 2 ząbki
  • cebula - 1 szt
  • oregano - pół łyżeczki
  • płatki chili - pół łyżeczki
  • sól, pieprz
  • DODATKOWO:
  • makaron paccheri rigati - 300 g
  • ser pecorino - 30 g
Składniki