Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Szaffranka
Przepis na delikatne i soczyste w smaku pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym. Idealne na domowy obiad. Doskonale pasują do gotowanych ziemniaków, kasz, ryżu. Można je również podać z ulubioną surówką.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 cebulka ze szczypiorkiem
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku
  • papryka słodka i chili do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 l wody
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie

  1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i chili. Mieszamy. Cebulkę ze szczypiorkiem drobno siekamy, dodajemy do mięsa i dokładnie wyrabiamy. Formujemy kulki, obtaczamy w mące i wrzucamy do rondla z gotującą się wodą. Dodajemy liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, sól i gotujemy na małym ogniu przez 30 min. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami z wody lub ryżem.

Komentarze do przepisu (2)

SlodkoSlodka83 07 listopada 2018
Pycha :-)
Nevermore 07 listopada 2018
Takie pulpety są super z ziemniakami i surówką, pycha :)
Składniki
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 cebulka ze szczypiorkiem
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku
  • papryka słodka i chili do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 l wody
  • 2 łyżki mąki
Składniki