Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pulpety w sosie pomidorowym"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 191
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 155
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 11
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 191
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 155
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 11
Składniki
Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanej oliwie. Mięso wyrabiamy z cebulą, jajkiem, dwiema łyżkami tartej bułki, pokrojoną pietruszką, solą, słodką papryką i pieprzem. Z masy formujemy kulki. Panierujemy w mące i obsmażamy na oliwie.
Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, aby przecier się rozpuścił. Do bulionu wkładamy mięso, jeśli rosołu jest za mało i nie przykrywa pulpecików, można dolać trochę wody. Pulpety dusimy 30 minut. Pod koniec przyprawiamy ostrą papryką i, jeśli trzeba, solą i pieprzem.
Podajemy posypane zieleniną, z ubitymi ziemniakami, ryżem, makaronem, surówkami…
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji 1,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 246 kcal Białko 15 g/Tłuszcz 15 g/Węglowodany 27 gŹródło: Rewia