Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: marysiaz
Tradycyjne pulpeciki w sosie to istna uczta dla podniebienia. Mięso mielone, por, cebulka i sos pomidorowy - to połączenie na pewno na dłużej zagości w moim menu. Można je podawać z ulubionymi dodatkami: kaszami, tłuczonymi ziemniakami, a nawet chlebem, a sos dowolnie urozmaicać (np. dodać oliwki, suszone pomidory itp.).

Składniki

  • ciemniejsza część z 1 pora
  • 1 średnia cebula
  • olej
  • 1 kg mięsa wieprzowo - wołowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 łyżek mleka
  • ok 8 - 10 łyżek bułki tartej (mięso nie może być wodniste)
  • sól, pieprz, wegeta, majeranek
  • mąka pszenna
  • sos: 1/2 słoika passaty tradycyjnej
  • 250 ml ml wywaru mięsno - warzywnego (u mnie wywar spod żeberek, ale jest on obojętny)
  • 3 listki świeżej bazylii
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso mielone przekładamy do miski. Pora dokładnie płuczemy i razem z cebulą kroimy na drobne piórka, a następnie podsmażamy na oleju ok 5 minut.

  2. Do mięsa dodajemy wystudzone warzywa, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawy, mleko i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy ręką lub mieszadłem od miksera. Odstawiamy na ok 3 godz. Po tym czasie lepimy małe pulpeciki, obtaczamy w mące i smażymy na oleju z każdej strony na złoty kolor.

  3. Passatę przelewamy do dużego rondla, wlewamy wywar mięsno - warzywny, dodajemy płatki chilli, majeranek i świeżą bazylię. Sos doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Usmażone pulpeciki wkładamy do przygotowanego sosu i podgrzewamy ok 15 minut na bardzo małym ogniu.

  4. Pulpeciki podajemy z makaronem, ryżem, kuskusem lub z innymi, ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakuje do nich świeża sałatka z rukoli lub sałaty masłowej :)

  5. zdj

  6. zdj

Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 01 października 2014
Ależ apetyczne :)
Składniki
  • ciemniejsza część z 1 pora
  • 1 średnia cebula
  • olej
  • 1 kg mięsa wieprzowo - wołowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 łyżek mleka
  • ok 8 - 10 łyżek bułki tartej (mięso nie może być wodniste)
  • sól, pieprz, wegeta, majeranek
  • mąka pszenna
  • sos: 1/2 słoika passaty tradycyjnej
  • 250 ml ml wywaru mięsno - warzywnego (u mnie wywar spod żeberek, ale jest on obojętny)
  • 3 listki świeżej bazylii
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
Składniki