Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Pulpety w aromatycznym sosie koperkowym są idealną propozycją na obiad. Podane z ziemniakami lub kaszą i surówką smakują wybornie, można je również podać z kaszą. Są proste w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne.

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • czarny pieprz
  • sól
  • 3 szklanki bulionu  ( może być z kostki )
  • 250 g śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 pęczek koperku

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno siekamy i rumienimy na rozgrzanym tłuszczu od czasu do czasu mieszając.

  2. Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy zrumienioną cebulkę, bułkę tartą i jajko, wszystko doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie dłonią wyrabiamy jednolitą masę. Z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki.

  3. Do garnka wlewamy gorący bulion i gotujemy w nim pulpety około 15 minut, od czasu do czasu pulpety obracamy. Ugotowane pulpety wyjmujemy łyżką cedzakową.
    Koperek drobno siekamy.

  4. Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy chochlę wywaru z pulpetów i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.
    Do wywaru wrzucamy posiekany koperek i gotujemy około 5 minut.  Gotową zawiesinę wlewamy do bulionu, całość mieszamy i zagotowujemy. Pulpety podgrzewamy w sosie koperkowym.
    Podajemy z ziemniakami i surówką.

Składniki
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • czarny pieprz
  • sól
  • 3 szklanki bulionu  ( może być z kostki )
  • 250 g śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 pęczek koperku
Składniki