Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pulpety w śmietanie"
Klasyczna papryka faszerowana mięsem mielonym. Ale tym razem wykorzystam mięs...
Odsłon: 24
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 35
Klasyczna papryka faszerowana mięsem mielonym. Ale tym razem wykorzystam mięs...
Odsłon: 24
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 35
Składniki
Mięso mielone wymieszaj z jajkiem i jedną posiekaną cebulą. Dodaj 2-3 łyżki bułki tartej, zagnieć starannie masę. Dopraw ją do smaku ostrą musztardą, solą oraz pieprzem. Uformuj niewielkie pulpety.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ułóż przygotowane pulpety, skrop delikatnie olejem. Piecz 10-20 minut (w zależności od wielkości kulek) w temp. 180 st.
Obierz i posiekaj drugą cebulę oraz czosnek. Pieczarki opłucz starannie, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w plasterki. Umytą cukinię oraz oczyszczone papryki pokrój w kosteczkę.
W głębokiej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Przesmaż cebulę z czosnkiem, po chwili dodaj pieczarki i przygotowane warzywa. Przesmaż na rumiano, zalej bulionem. Zagotuj, duś ok. 10 min.
Do sosu dodaj śmietanę i rozdrobniony ser. Duś 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć pulpety, ogrzej. Podawaj razem z makaronem.
Przed dodaniem do zupy lub gorącego sosu śmietanę musisz zahartować (posolić i wymieszać z odrobiną ciepłego płynu), aby się nie zwarzyła. Nie jest to potrzebne, gdy używasz kremówki.Źródło: Świat kobiety