Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste danie kuchni polskiej, ale przełamane dodatkiem tureckiej przyprawy meatball spice ( papryka, kmin, ,chili pieprz, kolendra, ziele angielskie, czosnek) dodawanej właśnie do klopsików, mięsa mielonego czy gołąbków. Pulpety zyskały dzięki niej wyrazisty, a zarazem delikatny smak. Spróbujcie, polecam :)
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 58
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 64
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 58
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 64
Składniki
Bułki namoczyć w zimnej wodzie. Do mięsa dodać turecką przyprawę meatball spice, sól do smaku, odciśnięte z wody bułki i jajko. Mięso wyrabiać na pulchną masę. Odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia wyciągnąć mięso na godzinę przed obróbką, w celu nabrania temperatury pokojowej, sprawdzić smak, ewentualnie doprawić. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rozgrzać łyżkę oleju w rondlu, zeszklić cebulę, wrzucić warzywa i chwile razem podsmażać mieszając. Podlać 2 szklankami wody, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem 5 min.
Mokrymi dłońmi formować pulpety, wkładać delikatnie na duszone warzywa, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu ok. 30 min. Śmietanę o temp. pokojowej roztrzepać z mąką, dodać musztardy, zahartować gorącym wywarem i wlewać powoli do klopsów delikatnie mieszając do zagotowania. Posypać majerankiem, posolić, popieprzyć do smaku i chwilę jeszcze dusić wszystko razem.
Gotowe pulpety podawać w towarzystwie ziemniaczanego purée i ćwikły z chrzanem lub duszoną marchewką z groszkiem.