Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety rybne z dodatkiem sosu pomidorowo-paprykowego to proste i szybkie w przygotowaniu danie. Dodatek świeżej kolendry i natki pietruszki nadają przyjemnej ziołowości i aromatu. Jeśli lubisz nieco pikantniejsze smaki, dodaj szczyptę chili do sosu.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 108
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 69
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 108
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 69
Składniki
Przygotuj sos. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i smaż ją do zeszklenia. Zmniejsz ogień i dodaj paprykę, kminek i sól, a po kilku minutach dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i smaż przez kolejne kilka minut. Wlej białe wino i wymieszaj. Gotuj całość przez kilka minut, a następnie dodaj pomidory z puszki. Trzymaj sos na wolnym ogniu przez 20 minut. Paprykę umyj i oczyść z gniazda nasiennego. Pokrój ją w kostkę i dodaj do sosu. Wymieszaj.
Przygotuj pulpety. Mięso ryby zmiel lub zblenduj. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj je do uzyskania jednolitej masy. Formuj pulpety o średnicy ok. 3 cm. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę. Kładź pulpety i smaż je do zbrązowienia ze wszystkich stron, przez ok. 3-4 minuty. Pulpety przenieś do sosu. W razie potrzeby dolej wodę – tak, by kulki rybne były całkowicie przykryte płynem. Gotuj całość przez kolejne 15 minut. Pulpety rybne podawaj na ciepło, z dodatkiem kaszy lub ryżu.