Pulpety - najlepsze

Pulpety - najlepsze
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Dzieci je uwielbiają ;-D

Składniki

  • 15-20 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 kromka pszennego chleba
  • 1 jajko
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do zup
  • 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Kromkę chleba moczymy w bardzo gorącej wodzie przez około 2-3 minut, następnie odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do mięsa mielonego razem z pokrojoną w kostkę i lekko podsmażoną cebulą, jajkiem, bułką tartą, przyprawą do zup i pieprzem.

  2. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Z przygotowanej masy formujemy małe kuleczki.

  3. Gotowe mięsne kulki gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez około 5-6 minut na średnim ogniu od momentu wypłynięcia na wierzch.

  4. Ugotowane pulpety odcedzamy i układamy na talerzu.

  5. Możemy je polać sosem grzybowym lub koperkowym z dodatkiem ziemniaków lub kaszy gryczanej i surówki, ale mojej małej najlepiej smakują bez dodatków. Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (8)

kucharka-amatorka 12 listopada 2018
Nie jestem dzieckiem, a z zainteresowaniem na nie zerkam.
fafiatko 12 listopada 2018
Jakie delikatne pulpeciki! uwielbiam!
babcitereskiciasta 12 listopada 2018
Pyszne pulpeciki.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 15-20 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 kromka pszennego chleba
  • 1 jajko
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do zup
  • 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
  • pieprz
Składniki